fredag 30 maj 2014

Att bygga en toall för överkroppen

Att bygga en Toall för överkroppen
En fri översättning från ett stycke ur The Medieval Tailors Assistant av Sarah Thursfield.
Alla bilder är, om inget annat specifierats från Sarah Thursfields bok.
Dokumentet tillandahålls av mig med Sarah Thursfields personliga medgivande och får endast användas för privat bruk.

Skrivarvänlig (och mycket snyggare) version: Att bygga en toall för överkroppen

Förord

Sarah Thursfields bok är fantastisk i alla avseenden och all information som behövs för att bygga en egen toall finns i den. Det svåra med den här typen av mönsterskapande är dock att det inte går att göra på egen hand utan kräver att någon annan passar in den på dig. Alla har vi inte tillgång till en personlig skräddare och att få vår kära sambo, vän eller vänliga granne att följa de ganska komplicerade instruktionerna i boken kan ibland vara svårt.
Den här översättningen skrevs som ett hjälpmedel och steg-för-steg guide att skrivas ut och användas av den vänliga själ som ställt upp på att hjälpa dig med ditt mönsterbygge.
För information om hur man tar mönstret vidare till nästa steg, för ned det på mönsterpapper och över till det riktiga tyget så hänvisar jag till The Medieval Tailors Assistant.

Lycka till!
Gabriel Pettersson


Verktyg som behövs

 • Ett måttband
 • Ett gammalt lakan eller annat tyg att bygga toallen av
 • Många knappnålar
 • En bra sax
 • En linjal
 • En bra penna att markera på tyget med


toileArm.JPGtoileUpperBody.JPGDSC_0089.JPG
1. Ta måttFör män:
 • Bröstkorg med fyllda lungor
 • Midja
 • Rumpa
 • Rygg (nacke till midja)
 • Basen av nacken (omkrets)
 • Axel (ovanför axelled) till armbåge
 • Armbåge till vrist
 • Omkrets runt armbåge (upp över armvecket) när armen är böjd
 • Omkrets runt underarm vid armbåge när armen är böjd
 • Vrist (omkrets)
 • Handen (omkrets när handen är ihoptryckt, används för att se till att man kan föra handen igenom ärmarna)

För kvinnor:
 • Byst, runt brösten
 • Byst, under brösten
 • Midja
 • Höft / Rumpa
 • Rygg (nacke till midja)
 • Midja till höft
 • Basen av nacken (omkrets)
 • Axel (ovanför axelled) till armbåge
 • Armbåge till vrist
 • Omkrets runt armbåge (upp över armvecket) när armen är böjd
 • Omkrets runt underarm vid armbåge när armen är böjd
 • Vrist (omkrets)
 • Handen (omkrets när handen är ihoptryckt, används för att se till att man kan föra handen igenom ärmarna)


Generell guide


Skär ut två fyrkantiga bitar längs med fiberna på din lakansväv, 10-20 cm längre än modellens (den person du passar in på) axel-till-höft mått och 10-20 cm bredare än halva överkroppens bredaste parti.
Rita en linje i mitten av varje bit, längs med fiberna uppifrån och ned. Detta kommer bli bitarnas bak- och frontlinje och bitarna är således fram och bak på modellen.

Modellen skall ha på sig en medeltida särk, smock eller en modern T-shirt. Modellen skall stå i en normal och avslappnad pose när du arbetar.
Be modellen att rotera sina armar vid axlarna så att du kan känna benstrukturen och armhålans position för att kunna avgöra var du skall sätta armhålet. Det viktiga är att armen roterar helt och hållet innuti ärmbiten och inte inne i “kroppsbiten”.

Arbeta metodiskt och jämnt genom inpassningen och placera nålar på båda sidor när du arbetar. Behåll balansen i båda sidorna och se till att både den främfre och bakre mittlinjen är rak och inte skiftar åt någondera sida. Knipsa lite i kanten på tyget när det börjar dra sig och klipp bort överblivet tyg efter hand i små steg för att undvika att ta bort för mycket.
Arbeta genom att släta ut tyget från mitten av bak och framstycke ut mot kanterna, tills toallen sitter tätt och inte har några rynkor men samtidigt är lätt att röra sig i.
Be modellen att röra sig lite vid varje steg, ta några djupa andetag och testa passformen.Detaljerad guide


DSC_0045.JPG

Första nålningen

 1. Nåla fast bak och framstycke löst över modellens axlar, se till att mittlinjerna är raka och centrerade.
 2. Nåla fast styckena med ett par nålar på varje sida vid midja och höft.

DSC_0046.JPG

Bakstycke

Steg Ett. Jobba på en sida i taget.

 1. Släta ut toallen horisontellt från mittlinjen ut över skulderbladet mot modellens armhåla och därefter försiktigt uppåt mot toppen av axeln.
 2. Nåla om bak och framstycke över axeln på den nya positionen.
 3. Markera formen på armhålan med hjälp av nålar, från axeln till den bredaste delen av ryggen.

Steg Två. Jobba på en sida i taget.

 1. Släta ut toallen upp från axeln mot basen av nacken och nåla fast till framstycket på två eller tre ställen. Om framstycket börjar dra sig så knipsa lite i kanten under hakan för att frigöra det.

veck.JPG

 

 

 

Steg Tre. (Egen bild)

 1. Trimma bort en del av materialet bak i nacken så att det bildas en grund kurva vid basen av nacken.
 2. Det skall finnas lite extra material högst upp på bakre stycket längs med mittlinjen, så kläm ihop lite av tyget och forma med hjälp av nålar ett tårtformat veck.
DSC_0047.JPG 

 Framstycke (för män)

Steg Ett. Jobba på en sida i taget.
1.  Gör som steg ett på bakstycket.

Steg Två. Jobba på en sida i taget.

 1. Gör som steg två på bakstycket.
 2. Markera linjen för armhålet, från axeln till håligheten/mjukdelen framför armen.

Steg Tre.

 1. Gör som steg tre på bakstycket, men gör en djupare kurva och en större flik.


Sidosömmar och vertikala flikar 
För män:
        1. Flytta in nålarna vid midjan en aning för att tighta till toallen lite grand.
        2. Kläm ihop överbliviet tyg längs med bakre mittlinjen och nåla fast med ett par nålar, upprepa på framsidan.
        3. Arbeta uppåt från midjan, nåla fast sidosömmarna och de två vertikala flikarna. Sluta nåla sidosömmarna när tyget börjar dra under armarna.
        4. Under midjan, nåla fast sidosömmarna och eventuella flikar som når under höften. Nåla hela vägen ned till kanten på tyget.
        5. Tighta till midjan ytterliggare (nåla om), gör det så pass tight att det bildas horisontella veck i tyget.

Den bakre mittlinjefliken brukar vanligtvis gå från mitten av ryggen ned till skinkorna.
Den främre mittlinjefliken kan gå från bröstkorgen ned till och under midjan eller börja under magen och gå ned till kanten på tyget beroende på hur stor modellen är.

DSC_0090.JPG

För kvinnor:

Sikta på att få en tight passform runt höfterna och bröstkorgen och låt tyget ligga lätt mot midjan. Om det börjar bildas horisontella veck runt midjan så är tyget för hårt spänt.

 1. Flytta in nålarna vid midjan en aning.
 2. Kläm ihop det extra materialet i midjan längs med den bakre mittlinjen, forma en vertikal flik och nåla fast.
 3. Upprepa på framsidan.
 4. Under midjan, nåla fast sidosömmarna och eventuella flikar som når under höften. Nåla hela vägen ned till kanten på tyget. Båda flikarna brukar vanligtvis ta slut vid höften.
 5. Jobba uppåt från midjan, nåla fast sidorna tätt mot kroppen och även eventuella vertikala mittenflikar. Se till att tyget sitter tight runt nedre delen av bröstkorgen och sluta nåla när du nått upp till brösten.

Hur långt upp på modellen den främre vertikala fliken kommer att gå beror på hur stor byst modellen har. Om hon har större byst än höft så kommer flikarna att ta slut under brösten. Om hon har mindre bröst så kan fliken fortsätta ända upp till halsen.
Den bakre mittenfliken kan sluta tidigt eller gå hela vägen upp till nacken och även omsluta den redan befintliga fliken där. Om detta är fallet så se till att justera nålningen kring axlarna och markeringen för nacke och armhål.

Midjeflikar (för män)  
       1. Forma och nåla överblivet material i midjan till en eller två horisontella flikar på bakstycket. Om en flik är lämplig, se till att den är tjock i mitten och smalnar av till ingenting ut mot sömmarna.
       2. Forma två hoisontella (eller svagt sluttande ned mot mitten på större modeller) flikar på framstycket. Dessa brukar bli ganska smala.
  Sarah och jag pratade med varandra innan jag publicerade det här dokumentet och hon nämnde en sak som inte står med i nuvarande utgåva av boken. Hon säger att ju mer hon studerat bilder av Doublets desto mer osäker har hon blivit på hur vanligt det faktiskt var med horisontella flikar vid midjan på framsidan. De har alltid en eller flera flikar på baksidan men flikarna på framsidan är alltså vanligtvis inte nödvändiga.   

   

  DSC_0092.JPG 

   

  Framstycke, axlar och byst (för kvinnor)

  1. När du nålade sidosömmarna så bildades antagligen två horisontella veck fram på bysten. Släta ut dessa uppåt, be modellen lyfta upp sina armar och nåla fast sidosömmarna ända upp i armhålorna samtidigt som du, om det behövs, knipsar lite i basen av armhålet och tar bort överblivet material.
  2. Fortsätt att släta ut tyget uppåt och inåt på varje sida och nåla om framstycket till bakstycket över axlarna när du kommer dit.
  3. Se till att framsidan är slät och låt överblivet material forma en vertikal flik längs med den främre mittlinjen. Om mittlinjefliken från midjan når över brösten så låt de två flikarna gå samman och bilda en lång flik från midjan upp till halsen.
  4. Klipp ut främre halslinningen och se till att den är djupare än den bakre.
  5. Markera linjen för varje armhål med nålar från axeln till håligheten/mjukdelen framför armen.   

   

   

  Klippa armhål och ta bort toallen

  För män:

  1. Med modellens armar lyfta, passa in och nåla fast sidosömmarna ända in i armhålorna samtidigt som du tar bort överblivet material på sidorna.

  För alla:

  1. Börja klippa horisontellt från toppen av sidosömmarna och sväng därefter av upp mot nålarna som du satte in tidigare när du markerade armhålslinjen över axlarna. Fortsätt upp till axelsömmarna och klipp av stycket så att ett armhål bildas.
  2. Dubbelkolla att allt sitter tight och bra överallt utan veck och se till att längden är rätt. Den skall nå ned till början av benen.
  3. Rita noggrant ut linjerna längs med de nålar som utgör basen på de/den främre vertikala flikarna/fliken. Glöm inte att rita på både höger och vänster sida om flikarna/fliken.
  4. Ta ut nålarna från flikarna/fliken och klipp försiktigt upp toallen längs med den främre mittenlinjen för att kunna ta av den från modellen.

    

   Lycka till!

  2 kommentarer:

  1. Då kommer frågan: Vad i hela är en toall? Uppenbarligen kan jag skapa en med instruktionerna men google är lite ambivalent på innebörden...

   SvaraRadera
   Svar
   1. Testa att googla efter Toile så kanske det dyker upp något på engelska :)
    Toall är den svenska översättningen av ordet Toile. En Toall används vid mönsterskapande då man behöver en perfekt passform, dvs. då vanliga mått inte räcker till. Om man till exempel vill göra en Doublet (http://en.wikipedia.org/wiki/Doublet_%28clothing%29) så behöver man lägga ned extra tid på mönstret eftersom den skall sitta så tätt att tyget i double'n rör vid kroppen överallt.
    För att få till den passformen så tar man ett gammalt lakan eller annat billigt stumt tyg, följer ovanstående guide och för därefter över resultatet till ett pappersmönster. För att vara helt säker på att man fått till allt rätt så syr man sig sedan ett snabbt testplagg (av lakan/billigt tyg). Sitter den bra? Om ja, grattis! Om nej, korrigera och sy ett nytt testplagg. Upprepa tills du har ett perfekt grundmönster och för sedan över det till ett pappersmönster. Du har nu skapat ett perfekt mönster, figursytt för dig, redo att användas för alla tighta figursydda plagg för all framtid, så länge du ser till att hålla dig i form ;)

    Radera